dag van de huis-aan-huiskrant

Het voelt zo vertrouwd: elke week een huis-aan-huiskrant in de brievenbus. Elke dag online nieuwsberichten en fotoreportages die de actualiteit in buurt, wijk, dorp en stad belichten. Dagelijks werken honderden journalisten en fotografen in Nederland aan de lokale krant, die op 1 juli 2022 op de Dag van de Huis-aanhuiskrant in de schijnwerpers staat.

NOM cijfers

Ook de jongere generatie weet de huis-aan-huiskrant te vinden. Dit blijkt uit het interview dat wij hielden met de negentienjarige Lisanne.

Als zesjarig meisje las ze samen met haar opa de krant, terwijl oma stukjes appel gaf. Dat beeld zal Lisanne Ooijevaar nooit meer vergeten. Inmiddels is ze negentien jaar, maar wie denkt dat deze jongedame 24/7 op haar telefoon zit, heeft het mis. “Ik ben dol op print, het gevoel van een krant die je vastpakt met je vingers. Gewoon aan tafel zitten met een kop thee én een krant met al het lokale nieuws bij elkaar. Heerlijk!” Festivals, theatervoorstellingen of dat ene nieuwe restaurantje. Lisanne zuigt alle informatie uit haar omgeving als een spons op. “Dat vind ik nou juist zó leuk om te lezen. Wat kan ik zien en doen in mijn buurt. Wat gebeurt er, wat speelt er? Dat is voor mij belangrijk en alles staat verzameld in de krant. Landelijk nieuws vind je snel, maar voor lokaal nieuws lees ik mijn huis-aan-huiskrant en volg ik de daaraan gekoppelde website en socials. Het gevoel van een krant blijft voor mij niet te evenaren en die ervaring is heel anders dan iets lezen op je telefoon met al dat blauwe licht. Ik koop ook altijd boeken en heb geen E-reader. Veel vrienden lezen vooral online, maar ik niet!”

bereikcijfers Huis-aan-huiskranten